Как да залепим Пъзел?

Първата стъпка, преди да поставите пъзел на стената или в  рамка е да залепите парченцата заедно.

 

Избор на лепило

Има много видове лепило за пъзели, включително спрей, на прах и течно. Според експертите за предпочитане е течното. Някой марки, като Educa, предоставят лепило на прах с пъзели над 500 парчета. Ако решите да използвате лепило на прах само не забравяйте до го смесите правилно и ще свърши чудесна работа. 

По възможност избирайте лепилото, произведено от същата фирма като тази на пъзела. Опаковката на лепилото ще ви даде информация за размера и броя на частите, за които ще стигне.

 

Нанасяне на лепилото

Най-лесният начин да залепите вашия пъзел, е да излеете лепилото точно на върха на пъзела и след това да използвате парче картон или визитка, за да разнесете лепилото. Има обикновени четки към капачката на бутилката и ще използвате това за разпространение на лепилото по краищата на пъзела. Някои лепила ще отнемат до 4 часа преди да залепнат и изсъхнат.

Бъдете внимателни! Поставянето на твърде много лепило наведнъж може да предизвика пъзела да се надуе или да се огъне!

 

Съвети

Ако краищата малко се огънат, след като лепилото е изсъхнало, опитайте се да обърнете пъзела и да сложите още един слой лепило върху задната страна. Когато изсъхне, тя  ще се издърпа сама и ще стане плоска отново.

Друг вариант, ако целия пъзел е сух може да сложите пъзела под плосък предмет, който е по голям от пъзела. След един ден натиск, той трябва да остане равен.

 

Каширане и Рамкиране

Най-добрият начин да покажете вашия пъзел веднъж след като е залепен, е да го поставите върху пенокартон или в рамка със стъкло. Ако го поставите на стената, след като само сте го залепили, има висок риск парченцата да се разпаднат с времето. Каширането прикрепва пъзела към пенокартон, МДФ или мукава.

Разнообразие от лепила! - https://pazeli24.eu/index.php?_route_=kolla