История на пъзелите

Произходът на пъзелите датира от далечната 1760, когато Английски картографи поставили карти върху дърво и ги разделяли на малки парчета. Джон Спилсбъри, дърворезбар и картограф е определен за изобретателя на първия пъзел през 1767.

Карта на части е успешна образователна игра от тогава и до днес. Децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на САЩ или света. Изобретателите на пъзели от 18-ти век биха били изумени да видят трансформациите през последните 250 години.  Детските пъзели са се променили от забавни уроци показвайки разнообразни предмети като животни, детски рими или модерни истории за супер герои. Но най-голямото учудване би било как възрастните са възприели пъзелите.

 

Реденето на пъзел като хоби

Пъзелите за възрастни се появяват около 1900г., а през 1908 манията е в разцвета си. Съвременните писатели описват развитието на пристрастените от фаза на скептик, който осмива пъзелите , като глупаво и детско занимание, до човек изцяло погълнат от това занимание, че дори пропуска хранене и повтаря само още едно парче докато най-накрая не намества и последното парче в 3 през нощта.  

Пъзелите от тези дни бяха доста сериозно предизвикателство. Повечето били нарязани точно между различните цветни линии. Не е имало преходни парчета с два цвята, за да покаже например, че кафявото (покрива) е до синьото (небе). Едно кихане или невнимателно движение може да изтрие нареденото за цяла вечер, защото парченцата не са се захванали едно за друго.   За разлика от детските пъзели тези за възрастни не са имали картинка за ориентир на кутията, а ако заглавието е неясно или подвеждащо истинският обект може да остане загадка, докато последните парчета не били поставени на място.

 

Икономия на Пъзели

Дървените пъзели трябвало да се режат парче по парче, а това било скъпо. Пъзел от 500 части обикновено струвал 5$ през 1908, далеч извън възможностите на средния работник, който изкарвал само 50$  на месец. Обаче висшето общество "прегърнало" новото забавление. Върховите продажби били през Събота, когато клиентите избирали пъзел, който да вземат със себе си на почивката извън града.

Следващите няколко години донесли две важни промени. Първо “Parker Brothers", известен производител на играчки въвел фигуративни пъзели на кучета , птици и други познати обекти, което направило реденето им по лесно, но също така намалило и предизвикателството. Втората значителна промяна настъпила когато водещи марки въвели заключващите се парченца, което значително намалило риска от разпиляване или загуба на части. Пъзелите на “Parker Brothers” били толкова успешни, че те спрели да правят други игри и преоборудвали цялата си фабрика само за производство на пъзели през 1909г. Вследствие на тази мания пъзелите били редовно забавление за възрастни през следващите 2 десетилетия.

 

С настъпването на Голямата депресия през 1929г.,  пъзелите за възрастни отново си върнали предишната популярност. Връхната точка била през 1933г., когато продажбите достигнали изумителните 10 милиона на седмица. Пъзелите предлагали бягство от тежките времена и същевременно давали възможност за успех по един скромен начин. Завършването на пъзел давало чувство на удовлетворение, което било трудно да се постигне, когато безработицата надминавала 25%. С изчерпани доходи, домашни забавления, като реденето на пъзел, заменили забавленията навън. Пъзелите станали и по достъпни. Много безработни архитекти, дърводелци или занаятчии започнали да режат пъзели в домашната работилница и да ги продават или да ги дават под наем на месно ниво. През трийсете години на 20 век в аптеките и книжарниците добавили пъзели под наем към техните предложения. Те взимали от 3 до 10 цента на ден в зависимост от размера.

 

Масово Производство и Реклама

Друго важно развитие е въвеждането на картонени пъзели за възрастни. Масовото производство и евтиният картон позволили на производителите на пъзели да намалят цените значително. Имало мода за реклама на пъзели в средата на 1932. Магазините предлагали безплатни пъзели при покупката на четка за зъби, фенерче или стотици други продукти. Какъв по-добър начин за поддържане на интереса към дадена марка, от този клиентите да се трудят с часове за да съберат снимката на продукта?

 

Есента на 1932 донесла нова концепция, седмичният пъзел. Щанцованите пъзели на седмицата се продавали на дребно за 25 цента и се появявали по вестникарските будки всяка Сряда. Хората се втурвали да ги купят и да бъдат първи сред техните приятели, който ще наредят пъзела на седмицата. С конкуренцията на свободните пъзели реклами и евтините седмични, ръчно направените дървени пъзели трудно запазили своите клиенти.  И все пак най – качествените марки успели да запазят своите клиенти през Депресията въпреки високите си цени.

 

Ролс Ройса на Пъзелите

Всъщност депресията довела до раждането на "Par Puzzles”, дълго наречен Ролс Ройса на пъзелите. Франк Лайр и Джон Енрикес, млади мъже, който нямат перспективи за работа нарязват първия си пъзел на масата в трапезарията през 1932 година. Докато другите фирми намаляват качеството, “Par” непрекъснато подобрявали техните пъзели и ги продавали на заможни артисти, индустриалци и дори благородници. „Par”се специализирали в пъзелите по поръчка и често поставяли датата на раждане или името на собственика като частица.


След Втората Световна война дървеният пъзел губи своята популярност. Повишаващите се заплати увеличавали значително разходите, защото отрязването на дървен пъзел отнемало изключително много време. И с покачващите се цени продажбите намалявали. По същото време подобренията в полиграфията и щанцоването правили картонените пъзели по-привлекателни, особено когато “Springbok” въвел висококачествени репродукции на изкуството върху пъзели. През 1965 стотици хиляди американци се опитвали да подредят „Сближаване” на Джаксън Полък определен от “Springbok” като най-трудния пъзел на света.


Полезни Съвети: